گیاهی است از تیره زنبقیان،( سرده زعفران )که به عنوان ادویه درآشپزی کاربرد دارد .
کلاله و خامه زرشکی رنگ گل زعفران جمع آوری و خشکانده میشود، و از آن برای چاشنی و رنگ دهی غذاها استفاده میشود .

زعفران سال هاست که به عنوان گرانترین ادویه جهان شناخته میشود، ریشه تاریخی این گیاه ایران میباشد و در قرن ۲۱ ایران بیش از 95% زعفران جهان را تولید میکند .
زعفران گیاهی کوچک و چندساله به ارتفاع ۱۰ تا ۳۰ سانتیمتراست .

از وسط پیاز یا قاعدهیِ ساقه، تعدادی برگ باریک و دراز خارج میشوند . از وسط برگها، ساقهای گلدار بیرون می آید که به یک تا سه گل منتهی میشود . گلها دارای ۶ گلبرگ بنفش رنگ هستند که ممکن است در بعضی واریته ها به رنگ گلی یا ارغوانی باشند .
گلها دارای ۳ پرچم و یک مادگی منتهی به کلاله سه شاخه به رنگ قرمز متمایل به نارنجی هستند. قسمت مورد استفاده این گیاه انتهای خامه و کلاله سه شاخه است که به نام زعفران مشهور است و معطر وکمی تلخ است .
زعفران بیش از 150 ترکیب مختلف از جمله کاروتئوئید ها ، سافرانال ، کروسین، انتی اکسید ها و سایر مواد بیوشیمایی دارد .همچنین زعفران دارای مواد معدنی و ویتامین هایی که برای سلامتی انسان ضروری هستند را داراست .